Ο μπερές

του Μάνου Ηλιάδη, Εν Αμύνη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Όταν ένα, εκ καλών προθέσεων, θεσπισθέν μέτρο αποδεικνύεται στην εφαρμογή του ανεπιτυχές, είναι καλό  να αίρεται. Περί τίνος ο λόγος; Περί του περίφημου  μπερέ κυανού χρώματος που  φέρουν εκόντες-άκοντες οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και που κατά κοινή ομολογία απετέλεσε την χαριστική βολή για την ούτως ή άλλως παραμελημένη -αισθητικώς- στολή τους και φυσικά και την τελική τους εμφάνιση.

Το θέμα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι από αισθητικής απόψεως το επιλεγέν χρώμα δεν ταιριάζει με τίποτε με το χρώμα της στολής. Οφείλεται ακόμη και στην χείριστη ποιότητα του μπερέ που χορηγεί η υπηρεσία και κυρίως στο γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πώς να τον φορέσει, πλην φυσικά των τεθωρακισμένων και καταδρομέων οι οποίοι επιμένουν ότι ο μπερές θέλει και…..επιδέξιο κεφάλι .

Το αντιαισθητικό αποτέλεσμα ήταν ακόμη χειρότερο, διότι αρχικώς εφέρετο και με την στολή υπ’αριθ. 8 (σε τελετές, ημιεπίσημες εκδηλώσεις κ.λπ.) και θα παρέμενε έτσι, εάν δεν παρενέβαινε ο …Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος (συντακτική αδεία, διότι ο λόγος περί του  πρώτου πολίτη της χώρας) είδε ένα πρωί τον υπασπιστή του να φέρει μπερέ με την στολή υπ’αριθ. 8  και μην αντέχοντας άλλο το θέαμα του ζήτησε να φέρει πηλίκιο, όπως και πρώτα. Έτσι, το ΓΕΣ προέβη στην άρση της διαταγής περί μπερέ με την υπ’αριθ. 8, αλλά αυτό φυσικά δεν αρκεί.

Διότι κατά γενική παραδοχή, το μέτρο δεν πέτυχε, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, η δυσαρέσκεια είναι καθολική και καλό θα ήταν το μέτρο να αρθεί πάραυτα πριν ξεχάσουν οι αξιωματικοί να φορούν και το πηλίκιο.

Κατά τα άλλα, ο μπερές σε αυτούς που πρέπει και όλοι ξέρουν ποιοί είναι αυτοί.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.