του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, 10/6/2006

Η στήλη εξακολουθεί να δέχεται μηνύματα για το άρθρο που αφορούσε στους λόγους παραιτήσεως των αξιωματικών. Ενα από αυτά αναφέρεται στα μόλις 10 μόρια που εξασφαλίζει το πτυχίο πανεπιστημίου ή ξένης γλώσσας για θέσεις στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το παραθέτουμε ως έχει:

«Εγώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής καταπληκτικό που συμβαίνει μόνο στον Ε.Σ.. Συγκεκριμένως, στο κριτήριο υπ’αριθμόν 7 (Γενική Διαταγή Επιλογής στο Εξωτερικό) που αφορά στα  Πτυχία Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αναφέρονται τα εξής: «Οσα στελέχη παράλληλα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους απέκτησαν πτυχίο ΑΕΙ-μεταπτυχιακό τίτλο, λαμβάνουν 10 μόρια».
«Δηλαδή», συνεχίζει παρακάτω, «τα 10 μόρια που αναφέρετε στο άρθρο σας τα παίρνουν μόνο όσοι σπούδασαν μόνοι τους την επιστήμη της επιλογής τους (κυρίως οκονομικά, νομικά, κοινωνικές επιστήμες κ.λπ.). Οσοι σπούδασαν με εκπαιδευτική άδεια τις επιστήμες που ενδιαφέρουν και προκηρύσσει η υπηρεσία δεν παίρνουν τα 10 μόρια. Δηλαδή, το ΓΕΣ που ζητάει κάθε χρόνο να σπουδάσει με τον θεσμοθετημένο τρόπο στελέχη του (ως ηλεκτρολόγους μηχανικούς, μηχανολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, στις επιστήμες πληροφορικής, χημικούς  μηχανικούς, διαχείριση κρίσεων κ.λπ.) δεν τους δίνει τα 10 αυτά μόρια, αν και σπούδασαν με χρήματα του κράτους, αλλά τα δίνει μόνο σε όσους σπούδασαν μόνοι τους».
Και συνεχίζει παρακάτω: «Μπορεί να τελειώσει κανείς παράλληλα επιστήμες που θέλουν συνεχή παρουσία (εργαστήρια πληροφορικής, πολυτεχνεία κ.λπ.); Τι επιβραβεύει το ΓΕΣ με τον τρόπο αυτό; Την προσπάθεια όσων σπούδασαν παράλληλα; Και οι άλλοι που σπούδασαν αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο στρατός, τι είναι; Απόπαιδα του συστήματος;».
Οσο για τον αριθμό των μορίων κ.λπ. η άποψη του αποστολέως του μηνύματος είναι «ο λόγος που το κριτήριο μπήκε έτσι, είναι ακριβώς η επικρατούσα αντίληψη που περιγράψατε στο άρθρο σας. Δηλαδή, “δεν φτάνει που την κοπάναγαν, τώρα θα τους δώσουμε και μόρια να πάνε στο εξωτερικό;”».
Αντί απαντήσεως από αρμοδίους, που σίγουρα δεν θα έλθει, η στήλη υπενθυμίζει την προ μηνών είδησή της ως προς το  πώς οι Τούρκοι ανταμείβουν όσους αξιωματικούς αποκτήσουν πανεπιστημιακά πτυχία.
Με βάση  έναν νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του 2006, όλοι οι αξιωματικοί, πλην των φερόντων τον βαθμό του στρατηγού, ναυάρχου  και πτεράρχου, θα προάγονται έναν χρόνο ενωρίτερα των άλλων συναδέλφων τους. Οσο για τους υπαξιωματικούς, στην περίπτωση που αποκτήσουν και αυτοί πανεπιστημιακό πτυχίο, θα προάγονται αυτοδικαίως στον βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Και μιας και περί αξιοκρατίας και αριστείας το θέμα, υπενθυμίζουμε ακόμη μία άλλη είδηση της στήλης που αφορά πάλι τους Τούρκους: Με βάση τον προαναφερθέντα νόμο του 2006, οι άριστοι εκ των υπολοχαγών θα προάγονται έναν χρόνο ενωρίτερα από τους λοιπούς συναδέλφους τους. Οσο για τους αμέσως επόμενους βαθμούς (λοχαγοί και ταγματάρχες) και αυτοί θα προάγονται έναν χρόνο ενωρίτερα των άλλων, αν έχουν αποφοιτήσει με άριστα από τις ακαδημίες πολέμου και έχουν άριστες σημειώσεις.
Λέτε τελικά, στην περίπτωση αυτή δηλαδή, να ισχύει το «εξ ανατολών το φώς»;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.