Μάνος Ηλιάδης, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ Φ94

Τεράστια η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, με σημαντική στην όλη «εκστρατεία» την συνεισφορά της Π.Α. η οποία δημιούργησε μία αδιαπέραστη ομπρέλα για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ή απίθανου κινδύνου, αλλά η περίφημη Νατοϊκή συνδρομή απεδείχθη, σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον παράφωνη. Γιατί ούτε λίγο, ούτε πολύ το ΝΑΤΟ επιχείρησε να επιβάλει στην χώρα μας καταστάσεις που ενθύμιζαν τις αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα ώστε να μην αντιδράσει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με την άμεση επιβολή εμπάργκο στην ροή ανταλλακτικών και εφοδίων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατά τις κρίσιμες ημέρες της εισβολής.

Αυτή την φορά, βέβαια, δεν είχαμε εισβολή αλλά μία κατάσταση ανάγκης για την χώρα μας, η οποία αντιμετώπισε την τεράστια ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών, με τους πάντες να παρακολουθούν την όλη κατάσταση περισσότερο έτοιμοι να επωφεληθούν από κάποιο δικό μας λάθος παρά για να προστρέξουν σε βοήθεια. Φυσικά, όπως σε κάθε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα, ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια της Τουρκίας να σπεύσει να επωφεληθεί, όπως προκύπτει από το πλήθος των παραβιάσεων και παραβάσεων στις οποίες προέβη, με σκοπό να παγιώσει τις γνωστές της θέσεις και πρακτικές.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν οι τουλάχιστον απαράδεκτες ενέργειες των Νατοϊκών αξιωματούχων -και κυρίως των Αμερικανών- κατά την παροχή της περίφημης βοήθειας με την διάθεση αεροσκαφών AWACS (Ε-3Α), για την καλύτερη επιτήρηση του ευρύτερου εναέριου χώρου.

Και τούτο έγινε σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, με τους Αμερικανούς διευθυντές αεροπορικού ελέγχου των AWACS να υιοθετούν ανοικτά τις τουρκικές θέσεις στις μονομερώς, εκ μέρους των Τούρκων, δημιουργηθείσες διαφορές σε θέματα εναερίου χώρου και να αγνοούν προκλητικά τις ελληνικές διαμαρτυρίες. Μόνο που αυτή τη φορά, την πρώτη ίσως, η ελληνική αντίδραση ήταν η δέουσα, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και ΑΤΑ.

Στην πρώτη περίπτωση, όπως προκύπτει από την αναφορά OP141318Z JUL4 (4ης Ιουλίου) του πληρώματος αεροσκάφους αμερικανικού AWACS, είχε προγραμματισθεί σε Νατοϊκό επίπεδο η πραγματοποίηση ασκήσεως συνεργασίας αεροσκάφους AWACS με ελληνικά μαχητικά στην Κεντρική Ελλάδα (περιοχή Καλαμπάκας), για την καλύτερη προετοιμασία και άσκηση των πληρωμάτων στην αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής εναντίον ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κατά την άσκηση συνεργασίας, στην οποία μετείχαν 2 ελληνικά αεροσκάφη F-16 και ένα Νατοϊκό AWACS (MAGIC-81) , o Αμερικανός διευθυντής τακτικού αεροπορικού ελέγχου (του AWΑCS) διεπίστωσε ότι άλλα ελληνικά μαχητικά ανεγνώριζαν και αναχαίτιζαν τουρκικά F-4E και F-16 τα οποία είχαν εισέλθει στο Αιγαίο, εντός του FIR Αθηνών, χωρίς σχέδιο πτήσεως και παρεβίαζαν το εθνικό μας εναέριο χώρο.

Σε αυτήν την καθ’όλα νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο τακτικός διευθυντής του ΑWACS σταμάτησε την συνεργασία του με τα ελληνικά μαχητικά και εισηγήθηκε σε πρώτη φάση στο ραντάρ της Π.Α. στην Πάρνηθα («Μambo»), το οποίο κατηύθυνε τα ελληνικά μαχητικά για την αναχαίτιση των τουρκικών, να σταματήσει την αναχαίτιση διότι η Ελλάδα αναγνωρίζει «εσφαλμένως» τα τουρκικά αεροσκάφη. Όπως ήταν φυσικό, η απάντηση του «Mambo» ήταν ότι η αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών είναι εθνική υπόθεση και γίνεται κάτω από εθνικούς κανόνες και διαδικασίες.

Ο διοικητής, όμως, του AWACS δεν ηρκέσθη σε αυτό. Έτσι κατόπιν επικοινωνίας με το CAOC7 (Λάρισας) υπέβαλε το ίδιο αίτημα, αν και το AWACS ήταν υπό τον τακτικό έλεγχο του εν λόγω στρατηγείου. Η απάντηση, βέβαια, ήταν πάλι η ίδια και το ΑΤΑ συνέχισε να αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά, σε εφαρμογή της εθνικής πολιτικής.

Ενώπιον της σθεναρής στάσεως της Π.Α. το ίδιο AWACS ζήτησε εκβιαστικά πλέον από το CAOC7 (σ.σ. δηλαδή από την προϊσταμένη του διοίκηση!) να σταματήσει να αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά και να τα χαρακτηρίζει πλέον ως φίλια, διαφορετικά θα διέκοπτε την συνεργασία-εκπαίδευση με τα ελληνικά μαχητικά και θα αποχωρούσε.

Προς έκπληξη του γράφοντος (και συγγνώμη για τον κυνισμό) τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε πολιτικό επίπεδο, όσο και το ΓΕΕΘΑ και ΑΤΑ σε επιχειρησιακό, απέρριψαν το αίτημα του Αμερικανού διοικητού του AWACS και -όπως είναι γνωστό από άλλα δημοσιεύματα της στήλης- συνέχισαν να αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο. Φυσικά (;) το Νατοϊκό AWACS, αφού επεχείρησε ανεπιτυχώς να επιβάλει στην ελληνική πλευρά τις θέσεις των Τούρκων, διέκοψε την συνεργασία με τα ελληνικά μαχητικά και απεχώρησε από την άσκηση, άνευ εγκρίσεως μάλιστα της προϊσταμένης διοικήσεως, δηλαδή του CAOC7….

H δεύτερη περίπτωση της προκλητικής και μεροληπτικής στάσεως των Νατοϊκών AWACS σημειώθηκε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα AWACS εχαρακτήριζαν σε Νατοϊκό επίπεδο τα τουρκικά μαχητικά που εισήρχοντο παρανόμως στο Αιγαίο ως φίλια και το δικός μας ΑΤΑ, σε εθνικό επίπεδο, ως αγνώστου ταυτότητος και φυσικά τα αναχαίτιζε. Ένας κανονικός τραγέλαφος, δηλαδή, σε ένα θέμα ύψιστης σημασίας -ως απτόμενο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (περί της οποίας όλοι εκόπτοντο)- με την Τουρκία πρώτο υπεύθυνο και το ΝΑΤΟ σε ρόλο συνεργού και ουσιαστικού αρωγού των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων.

Τι προκύπτει από τα παραπάνω, πέραν της επισημάνσεως ότι η Ελλάδα αντιπαρήλθε επιτυχώς τις τουρκικές και δυστυχώς και Νατοϊκές προκλήσεις; Πρώτον, το προφανές συμπέρασμα ότι το περιστατικό της 4ης Ιουλίου δεν ήταν μεμονωμένο, αλλά αποτέλεσμα της πλειστάκις επισημανθείσης από την στήλη αυτή συστηματικής εργασίας των Τούρκων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Δεύτερον, ότι (παρά την πρόσφατη σθεναρή στάση της ελληνικής πλευράς) υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για μία συστηματική επανεξέταση της ελληνικής στάσεως και την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Γιατί οι τουρκικές προκλήσεις προβλέπεται όχι μόνο να συνεχισθούν, αλλά και να ενταθούν.

Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της καταστάσεως ανήκει εξ αντικειμένου στον υπουργό άμυνας ο οποίος, ως προερχόμενος εκ του χώρου της Π.Α. και με ειδίκευση (εκ σπουδών) στο αεροπορικό δίκαιο, είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα παντός άλλου το πρόβλημα. Επιτελείς και εν γένει γνώστες του θέματος υπάρχουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s