Μάνος Ηλιάδης, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ Φ90

Σε αποτυχία οδηγείται ένα σημαντικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου του Ελληνικού Στρατού μετά την αποτυχία των δοκιμών παραλαβής του συστήματος οι οποίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα προμήθειας 11 Κέντρων Ακροάσεως (ESTIA) σε κλωβούς S-280 επί οχημάτων και 18 Παρεμβολέων (ERIS) εγκατεστημένων σε ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Μ113, το οποίο είχε ανατεθεί στην εταιρεία SONAK (συμφερόντων κ. Θ. Λιακουνάκου).
Η συγκεκριμένη προμήθεια είχε αποτελέσει στο παρελθόν το αντικείμενο έντονης κριτικής της στήλης, τόσο για την αξιοπιστία του προσφερθέντος συστήματος την περίοδο του διαγωνισμού, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφη η τελική σύμβαση, την ακροτελεύτια ημέρα της θητείας του κ. Α. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αμύνης. Η προμήθεια αυτή, ύψους 72 περίπου εκατ. Ευρώ (για την ακρίβεια 71.979.490,09 Ευρώ), είχε αποτελέσει το αντικείμενο της συμβάσεως 027Α/01, η οποία υπεγράφη στις 19 Οκτωβρίου 2001. Η εν συνεχεία εξέλιξη της συμβάσεως ήταν ανάλογη των γραφικών συνθηκών που επικρατούσαν στις αμυντικές προμήθειες την περίοδο που υπεγράφη. Αρκεί να αναφερθεί ότι η σύμβαση ενεργοποιήθηκε (μέσω μεθοδευμένων πληρωμών των προκαταβολών) στις 26.6.2002, δηλαδή περί τους 8 μήνες μετά την υπογραφή της, όταν ένα από τα στοιχεία που έκριναν την ανάθεση της προμήθειας στην εν λόγω εταιρεία ήταν και ο βραχύς χρόνος παραδόσεως των 18 μηνών.
Για την ενεργοποίησή της, χρειάσθηκε φυσικά να καταβληθεί από το Υπουργείο Αμύνης και η σχετική προκαταβολή η οποία ανήλθε σε 34.515.605 Ευρώ. Λίγο αργότερα, επί υπουργίας του κ. Γ. Παπαντωνίου, η διάρκεια ισχύος της συμβάσεως παρετάθη για άλλους 3 μήνες (90 ημέρες), ίσως διότι για πρώτη φορά έγινε τότε κατανοητό από την εν λόγω εταιρεία ότι η σύμβαση ήταν μάλλον αδύνατον να υλοποιηθεί, όπως προεξοφλούσαν μετά βεβαιότητος άριστοι τεχνικοί του χώρου, και ανεζητούντο διέξοδοι στο πρόβλημα. Με την τροποποίηση αυτή, η παράδοση της οδηγού μερίδας (1 Παρεμβολέας και 1 Κέντρο Ακροάσεως) καθορίστηκε να γίνει στον 21ο μήνα από την ενεργοποίηση της συμβάσεως, αντί του 16ου που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.
Την περασμένη εβδομάδα, έγιναν στην Λάρισα, με καθυστέρηση, οι προβλεπόμενες από την σύμβαση δοκιμές πεδίου για την αποδοχή του συστήματος, με αποτέλεσμα το …αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποκρυβεί πλέον. Το σύστημα όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά δεν επέτυχε ούτε τον ελάσσονα στόχο της εταιρείας που, κατά τις πληροφορίες μας, ήταν να περάσει τουλάχιστον το παθητικό του τμήμα (Κέντρα Ακροάσεως) και για το υπόλοιπο…βλέπουμε.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού αλλά και κατά την σύμβαση, το σύστημα έπρεπε να είναι σε θέση να εντοπίσει και να παρεμβάλει σταθμούς ασυρμάτου αναπηδήσεως συχνοτήτων (Frequency Hopping), με ικανότητα αναπηδήσεως 1000 συχνοτήτων ανά δευτερόλεπτο (1000 hops/sec.). Τούτο, χωρίς φυσικά να παρεμβάλει τους φίλιους σταθμούς ασυρμάτου που θα πρέπει να κάνουν ανεμπόδιστη χρήση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Πως συμπεριφέρθηκε το σύστημα; Δεν ήταν επιτυχές όχι στις 1000 hops/sec., αλλά ούτε στις μόλις 8 που λειτουργούν οι σταθμοί ασυρμάτου UHF, ενώ στις 100-300 hops/sec. των VHF παρά λίγο να …βράσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι αξιωματικοί της επιτροπής ήταν άψογοι, τόσο από απόψεως καταρτίσεως, όσο και από απόψεως συμπεριφοράς κατά την διάρκεια των δοκιμών, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο που χρειαζόταν για να περάσει το συγκεκριμένο σύστημα, όπως σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τους όρους της συμβάσεως, η εταιρεία δικαιούται να πραγματοποιήσει άλλη μία δοκιμή προς απόδειξη της επιτυχίας του συστήματος που προσφέρει. Οι προοπτικές επιτυχίας του κρίνονται ανύπαρκτες από ειδικούς του χώρου και τούτο διότι, απλούστατα, το σύστημα έχει σχεδιασθεί σε λάθος αρχή. Kατά τις απόψεις των ίδιων, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο μόνο γνωστές τεχνικές παρεμβολής ασυρμάτων αναπηδήσεως συχνότητας (χωρίς παρεμβολή των φίλιων σταθμών).Αυτές είναι, αντιστοίχως, η reflective jamming και η digital channelized follower jammer, με την πρώτη να συλλέγει όλα τα σήματα του φάσματος συχνοτήτων και να το επανεκπέμπει (μετά την αφαίρεση των συχνοτήτων που λειτουργούν οι φίλιοι σταθμοί ώστε να μη τους παρεμβάλει), και την δεύτερη να μετρά ταχύτατα, με ψηφιακό τρόπο, τα ενεργά κανάλια και να δημιουργεί σήματα παρεμβολής σε ελάχιστο χρόνο. Το σύστημα της SONAK δεν χρησιμοποιεί καμία από τις ανωτέρω δύο μεθόδους, αλλά την παλαιά μέθοδο με χρήση δεκτών σαρώσεως, που είναι φύσει αδύνατον να αντιμετωπίσουν ταχύτητες αναπηδήσεως μεγαλύτερες των 100 ανά δευτερόλεπτο. Κατά συνέπεια, η δεύτερη δοκιμή, όποτε πραγματοποιηθεί και όσο καθυστερημένα να γίνει, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει σε τίποτε την προφανή κατάληξη.
Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Υποτίθεται ότι το σύστημα αυτό κατά την εταιρεία που το προσέφερε ήταν έτοιμο πριν από τον διαγωνισμό και απλώς ήθελε «συμμάζεμα» (για να χωρέσει στον κλωβό και στο Μ113). Πριν δε επιλεγεί, υποτίθεται πάλι ότι εκρίθη από τους αρμόδιους προς τους οποίους επεδείχθη και ότι λειτούργησε. Διότι εάν δεν λειτουργούσε δεν θα μπορούσε να επιλεγεί. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν το σύστημα να λειτούργησε τότε και όχι τώρα, τρία περίπου χρόνια αργότερα;
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι εξ ίσου ευνόητο. Τι γίνεται στην περίπτωση που το σύστημα αποδειχθεί τελικώς ακατάλληλο, όπως κατήγγειλαν αρχήθεν οι γνωρίζοντες το θέμα; Θα καταγγείλει την σύμβαση του ΥΠΕΘΑ, κηρύσσοντας έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία, και θα απαιτήσει την επιστροφή των μέχρι τούδε καταβληθέντων ποσών που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα; Ακόμη δε, θα εφαρμόσει την σύμβαση και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες από αυτήν ποινικές ρήτρες για τις όποιες καθυστερήσεις;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s