Μάνος Ηλιάδης ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ Φ91

Μπορεί οι Τούρκοι να ακύρωσαν μία σειρά προγραμμάτων για οικονομικούς λόγους και να δίδουν προτεραιότητα σε προγράμματα δυνάμενα να υλοποιηθούν από την πολεμική τους βιομηχανία, ώστε να επωφελούνται οι στρατιωτικοί που την ελέγχουν, παράλληλα όμως προβαίνουν σε επιλεγμένες αγορές από το εξωτερικό συστημάτων μικρού κόστους αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας, τα οποία -ασχέτως δικών μας εξοπλισμών- είναι σε θέση να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση στο Αιγαίο.

Τον περασμένο Μάιο, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (το ανώτατο αποφασιστικό όργανο για θέματα προμηθειών, του οποίου προΐσταται ο πρωθυπουργός) ακύρωσε μεν τρία μείζονα τουρκικά προγράμματα, αλλά παράλληλα ενέκρινε μία προμήθεια η οποία πέρασε απαρατήρητη από την εδώ πλευρά του Αιγαίου, που συγκέντρωσε όλη την προσοχή της στην ακύρωση των εν λόγω τριών προγραμμάτων. Η προμήθεια αυτή αναφέρεται στο ισραηλινό σύστημα HAROP, μία εξελιγμένη παραλλαγή του γνωστού όπλου αντι-ραντάρ HARPY, ενός συστήματος με σαφώς επιθετικές δυνατότητες και ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπισθεί, το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την αεράμυνα των νησιών και των σκαφών του Π.Ν.

Tην προμήθεια του HARPY είχε αποκαλύψει η στήλη αυτή στις 7 Σεπτεμβρίου 2002, με την επισήμανση ότι, ιδιαίτερα για το Αιγαίο, τα συστήματα αυτά, ως όπλα αντι-ραντάρ, θα αποτελέσουν θανάσιμη απειλή για όλα τα πολεμικά πλοία επιφανείας (όλα με κύριο αισθητήρα τους το ραντάρ), τα επίγεια ραντάρ επιτηρήσεως και ερεύνης και τα αντιαεροπορικά συστήματα που χρησιμοποιούν ραντάρ (ΒΕΛΟΣ, TOR-M1, Crotale, HAWK κ.λπ.). Η προμήθεια αυτή αφορούσε 108 συστήματα HARPY, αξίας 76 εκατ. δολαρίων και η παράδοσή τους στην τουρκική αεροπορία ολοκληρώθηκε (σε δύο δόσεις) το 2002.

Για να γίνει αντιληπτή η απειλή που θέτουν τα συστήματα αυτά αρκεί μία σύντομη περιγραφή τους, με βάση τα στοιχεία που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής τους, η γνωστή ισραηλινή βιομηχανία ΙΑΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΗΑRPY είναι ένα επιθετικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, με μορφή μικρού δελταπτέρυγου αεροσκάφους και σκοπό την προσβολή και καταστροφή ραντάρ (Lethal Anti-Radar Attack UAV). Το HARPY είναι ένα αυτόνομο οπλικό σύστημα (fire and forget) το οποίο εκτοξεύεται από ένα όχημα όπισθεν της ζώνης επιχειρήσεων. Μετά την εκτόξευσή του, υπερίπταται μίας περιοχής προσπαθώντας να εντοπίσει σταθμούς εκπομπής κυμάτων ραντάρ (αντιαεροπορικών συστημάτων, πολεμικών πλοίων, ραντάρ επιτηρήσεως, εγκαίρου προειδοποιήσεως κ.λπ.) μέσω του αισθητήρα του. Όταν το σύστημα εντοπίσει αντίπαλο ραντάρ, στρέφεται εναντίον του, κατευθυνόμενο από την ίδια την ακτινοβολία του ραντάρ και καταπίπτει επ’αυτού, καταστρέφοντάς το με την πολεμική κεφαλή (εκρηκτικά) που διαθέτει. Η μόνη άμυνα εναντίον του όπλου αυτού είναι η παύση λειτουργίας του ραντάρ, η οποία φυσικά ισοδυναμεί με την αχρήστευσή του, είτε αυτό είναι ραντάρ ερεύνης είτε ραντάρ αντιαεροπορικών όπλων. Ο εντοπισμός του από ραντάρ είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της μικρής διατομής ραντάρ (RCS=Radar Cross Section) που παρουσιάζει και της χρήσεως συνθετικών υλικών στην κατασκευή του.

Αυτή την φορά, οι Τούρκοι παρήγγειλαν μία περισσότερο προηγμένη μορφή του HARPY, με την ονομασία HAROP. Η παραγγελία αυτή είναι για δύο πυροβολαρχίες, με 48 συνολικώς συστήματα, τα οποία θα παραδοθούν πάλι σε δύο παρτίδες, με την πρώτη να γίνεται απ’ευθείας από την ΙΑΙ και την δεύτερη κατόπιν συμπαραγωγής στην Τουρκία. Το τελευταίο αυτό στοιχείο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η εν συνεχεία παραγωγή των συστημάτων αυτών στην Τουρκία είναι βέβαιη και θα καταστήσει ιδιαίτερα δυσχερή τον προσδιορισμό του τελικού αριθμού των συστημάτων που θα εισέλθουν στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τα HARPY/HAROP έχουν βάρος μόλις 135 κιλά, μήκος 2,7 μ., εκπέτασμα πτερύγων 2,1 μ., μέγιστη ταχύτητα 185 χλμ./ω και διάρκεια παραμονής στον αέρα 6 ώρες. Σε αντίθεση με το HARPY, το οποίο -σε περίπτωση που το εντοπισθέν ραντάρ σταματήσει την λειτουργία του- επανέρχεται στην αρχική του τροχιά, περιμένοντάς το να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ώστε να το καταστρέψει, το HAROP εμφανίζεται με νέες δυνατότητες που του παρέχουν οι ηλεκτροπτικοί αισθητήρες που διαθέτει και μπορεί να κατευθυνθεί στον στόχο του και από έναν επίγειο σταθμό ελέγχου (σε όχημα), στον οποίο μεταβιβάζει συνεχώς την εικόνα του στόχου. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χειριστή του σταθμού εδάφους να κατευθύνει ο ίδιος πλέον το HAROP εναντίον του επισημανθέντος οπτικά ραντάρ, ακόμη και αν αυτό διακόψει την λειτουργία του. Επί πλέον, το ίδιο σύστημα, του δίνει μία ακόμη δυνατότητα που δεν είχε το HARPY: Μπορεί κατά την διάρκεια της αποστολής του να στραφεί κατά νέου -διαφορετικού του αρχικού- στόχου, σε αντίθεση με το HARPY το οποίο άπαξ και αποστελλόταν σε μία περιοχή συνέχιζε να παραμένει σε αυτή και να ίπταται σε προκαθορισμένο δρομολόγιο, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία κάποιο ραντάρ και να στραφεί εναντίον του για να το καταστρέψει.

Οι επιπτώσεις από την απόκτηση των συστημάτων αυτών από την Τουρκία είναι προφανείς (ορισμένες εξ αυτών δώσαμε στο προαναφερθέν άρθρο μας της 7ης Σεπτεμβρίου 2002). Στην ουσία τα συστήματα αυτά, λόγω των χαρακτηριστικών τους -αλλά σύντομα και λόγω του αριθμού τους- ανατρέπουν κάθε αμυντικό σχεδιασμό στο Αιγαίο. Η άποψή μας, αν και δεν είμεθα οπαδοί μίας εξοπλιστικής στρατηγικής του τύπου «όπλο προς όπλο» (weapon for weapon), είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό αποτελεί την μόνη λύση. Εκτός, βέβαια, αν είμεθα διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε εσαεί στην Τουρκία το πλεονέκτημα ενός ασφαλούς πρώτου πλήγματος, το οποίο θα είναι καθοριστικό για την τελική έκβαση μίας απίθανης -αλλά ουδόλως δυνάμενης να αποκλεισθεί τελείως- γενικής συρράξεως.

Το κόστος, άλλωστε, για μία εξασφάλιση της χώρας από έναν παρόμοιο κίνδυνο είναι μικρό, τόσο σε πραγματικές τιμές, όσο και συγκρινόμενο με τα δισεκατομμύρια δολαρίων που δαπανώνται για την άμυνα της χώρας, η οποία μπορεί να υπονομευθεί σε σημαντικό βαθμό από ένα σύστημα τόσο μικρού κόστους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s