Ελληνογαλλική συνεργασία για την ανάπτυξη μαχητικού UAV

Απαρατήρητη, μέσα στον καταιγισμό των προεκλογικών γεγονότων, πέρασε μία σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και δη στην περιοχή των κοινών ευρωπαϊκών εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της  εκκολαπτόμενης ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο λόγος για την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδος να συμμετάσχει στο γαλλικό πρόγραμμα αναπτύξεως ενός τεχνολογικού προτύπου το οποίο  θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος μάχης(UCAV). Η απόφαση αυτή έλαβε την μορφή μίας συμφωνίας εκφράσεως προθέσεων (letter of intent) η οποία υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου 2004, μεταξύ του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων κ. Σπύρου Τραυλού και του Γάλλου ομολόγου του κ. Yves Gleizes (διευθυντού της DGA, Γενικής Διευθύνσεως Εξοπλισμών της Γαλλίας).

Με την συμφωνία αυτή, η Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει μέχρι του ποσού των 20 εκατ. Ευρώ  στο γαλλικό αυτό πρόγραμμα, ο  προϋπολογισμός του οποίου, στην φάση αυτή, ανέρχεται στο ποσό των 300 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Σουηδία- που συμμετέχει στο γαλλικό αυτό πρόγραμμα και ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας εμπλέκεται  από την αρχή στην ανάπτυξη ενός πλήρους οπλικού συστήματος μεγάλης κλίμακος και όχι απλώς σε  ένα μεμονωμένο οπλικό  σύστημα, όπως στην περίπτωση του βλήματος αέρος-αέρος IRIS-T. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κατά συνέπειαν αξιέπαινη και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιτυχή κατάληξή της.

To επόμενο βήμα είναι η υπογραφή, εντός των προσεχών εβδομάδων, μίας συμφωνίας μεταξύ της γαλλικής Dassault Aviation, που είναι ο κύριος κατασκευαστής του προγράμματος, και της ελληνικής ΕΑΒ. Της συμφωνίας θα προηγηθούν φυσικά οι  σχετικές διαπραγματεύσεις ως προς τις εργασίες που μπορεί να αναλάβει η ΕΑΒ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ήδη, όπως πληροφορούμεθα, οι Γάλλοι έχουν υποβάλει σχετικές προτάσεις για το θέμα αυτό. Η αναπτυξιακή φάση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί το έτος 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την Σουηδία (SAAB) και την Ελλάδα (ΕΑΒ) αναμένονται να συμμετάσχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα αυτό το οποίο, να σημειωθεί, αφορά στην ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου οχήματος μάχης τεχνολογίας stealth.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις (σ.σ. υπάρχει και αντίστοιχο πρόγραμμα της EADS)  σε ανάλογα  προγράμματα των Αμερικανών οι οποίοι προηγούνται σημαντικά στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης. Ενδεικτικό της εμφάσεως που δίδουν οι Αμερικανοί στον τομέα των UAV και μαχητικών UAV(UCAV) είναι το γεγονός ότι τα κονδύλια για ανάπτυξή τους διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2001-2002, έχουν προγραμματισθεί να διπλασιασθούν και πάλι στην περίοδο 2002-2005 και να τριπλασιασθούν μέχρι  το 2007. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί σκοπεύουν να εισαγάγουν στην ενεργό υπηρεσία (Αμερικανική Αεροπορία) τα πρώτα τους UCAV -συγκεκριμένως το Α-45 UCAV της Boeing- το έτος 2008.

Το γαλλικό πρόγραμμα στο οποίο απεφάσισε να συμμετάσχει η χώρας μας  βασίζεται σε σχετικό πρόγραμμα της Dassault, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της οικογένειας μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων «Duc». Το μικρότερο όχημα της σειράς, το «Petit Duc», πέταξε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2000. Το μεσαίο, ένα τακτικό UAV, είναι το «Moyen Duc», το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την Sagem και το μεγαλύτερο, το «Grand Duc», αναπτύσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το τελευταίο, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2007.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s