Μείωση θητείας και επιπτώσεις

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 22/11/2003

Συνεχίζονται όλο και συχνότερα  οι συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά και έντυπα και οι ουκ ολίγες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Παπαντωνίου περί του πόσο άριστα εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και επανδρωμένες είναι οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Αντιλαμβανόμεθα τις εκλογικές ανάγκες που επιβάλλουν την προβολή αυτών των παντελώς αφισταμένων της πραγματικότητας θέσεων, αλλά καλό θα ήταν κάποτε αυτές  να σταματήσουν, γιατί η απόσταση μεταξύ δηλώσεων και πραγματικότητος τείνει να προσλάβει τις διαστάσεις του γελοίου.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το πλήθος των τηλεφωνημάτων που δέχεται η στήλη από στελέχη του στρατεύματος, μετά από κάθε δήλωση επί του προκειμένου από τον κ. Γ. Παπαντωνίου, τα οποία -μεταξύ κλάματος και γέλωτος- περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον Στρατό μετά τα περίφημα μέτρα του για την μείωση της θητείας και τις επιτευχθείσες οικονομίες στη λειτουργία του.

Η στήλη έχει υπ’όψιν της περίπτωση τάγματος προκαλύψεως (από αυτά που κατά τον κ. Παπαντωνίου έχουν  ή θα έχουν επάνδρωση 100%) το οποίο, με μέτωπο 30 χλμ., έχει δύναμη 30 ανδρών. Έναν στρατιώτη ανά χιλιόμετρο, δηλαδή, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο, ούτε και το χειρότερο παράδειγμα.

Τον επόμενο χρόνο, με την αποψίλωση των μονάδων λόγω του «υποχρεωτικού εθελοντισμού» των Ολυμπιακών, η κατάσταση  στον κρίσιμο τομέα της επανδρώσεως θα είναι πλέον βυθισμένη τελείως στο κόκκινο και ουσιαστικώς η άμυνα της χώρας θα εξαρτάται από την περίφημη «ολυμπιακή εκεχειρία».

Αν σε τούτο προστεθεί το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού διαμηνύουν από τώρα προς κάθε κατεύθυνση ότι «τέρμα οι πιστώσεις» και ότι μέγα τμήμα του λειτουργικού προϋπολογισμού θα απορροφηθεί από τις συναφείς με τους    Ολυμπιακούς  Αγώνες ανάγκες, σύντομα  θα έχουμε ένα ακόμη πρωτόγνωρο και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο: Την ακινησία υλικού, η οποία,  λόγω  ελλείψεως κονδυλίων για την συντήρησή του, προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η κατάσταση έχει φθάσει δηλαδή  στα όρια διαλύσεως  και ο κ. Παπαντωνίου επαίρεται για το «έργο» του, το οποίο προβάλλει σε κάθε ευκαιρία και δη  με επιχειρήματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική, όπως «καλύτερη άμυνα με λιγότερα χρήματα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s