Περίεργη τροπή παίρνει η συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 15/11/2003

Όταν μία στρατηγική απόφαση πάσχει εκ συλλήψεως, ακόμη και αν αυτή λαμβάνεται με επίκληση μίας ορθής αντιλήψεως, οι κινήσεις σε επίπεδο τακτικής ελάχιστα περιθώρια έχουν να διορθώσουν το αρχικό λάθος. Όταν δε οι τακτικές κινήσεις για την υλοποίησή της είναι ακόμη χειρότερες από την ίδια την αμφιλεγόμενη στρατηγική απόφαση, δεν χρειάζεται μεγάλη μαντική ικανότητα για να προβλέψει  κανείς το τελικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος για την απόφαση συγχωνεύσεως των δύο μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ, οι οποίες ελάχιστες ημέρες μετά την επεισοδιακή ψήφιση από την Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, εμφανίζουν εικόνα πλήρους διαλύσεως, με παύση  ακόμη και των ελάχιστων πλέον εργασιών των εν λόγω  βιομηχανιών. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω,  είναι ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν οφείλεται τόσο στην -κατά την άποψή μας- πάσχουσα στρατηγική απόφαση, όσο στα περίεργα φαινόμενα που επισημάνθηκαν αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και στο πρωτόγνωρο γεγονός ότι ένα τόσο δυσχερές έργο ανετέθη εν λευκώ και υλοποιείται στην ουσία από ένα και μόνο πρόσωπο, οι ικανότητες και η προγενέστερη υπηρεσία του οποίου αμφισβητήθηκαν εντόνως από την αντιπολίτευση (βλέπε, μεταξύ άλλων, σχετικά αναπάντητα ερωτήματα  του κ. Ι. Βαριβιτσιώτη, στη Βουλή).

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν την επομένη κιόλας από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Συγκεκριμένως, στις 5 Νοεμβρίου, ο νυν κοινός πρόεδρος των  δύο εταιρειών κ. Σ. Κοσκοβόλης εκάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ και τους επαρουσίασε το μεταβατικό οργανόγραμμα της νέας εταιρείας (που θα προκύψει μετά την συγχώνευση). Η ενέργεια αυτή, η απόπειρα δηλαδή του προέδρου της παλαιάς διοικήσεως να προκαταβάλει και να δεσμεύσει την διοίκηση της νέας εταιρείας στο θέμα του οργανογράμματος, που προφανώς εμπίπτει στις αρμοδιότητες της δεύτερης, όχι μόνο είναι εκτός της αρμοδιότητας της τρέχουσας διοικήσεως και ως εκ τούτου τελείως αδικαιολόγητη, αλλά προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου αναταραχή μεταξύ του προσωπικού των δύο εταιρειών, με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση. Πέραν τούτου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τούτο επιχειρήθηκε εν αγνοία του μοναδικού μετόχου (98,71% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο) που, το αργότερον εντός μηνός, θα διορίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της  εταιρείας που θα προκύψει μετά την συγχώνευση.

Το γιατί, θα πρέπει να αναζητηθεί στο προωθηθέν οργανόγραμμα, το οποίο προέβλεπε  μία αξιοσημείωτη συγκέντρωση εξουσιών σε ένα μόνο πρόσωπο και μία μάλλον προφανή επιδίωξη δημιουργίας ενός προσωποπαγούς μηχανισμού ελέγχου της νέας εταιρείας -γύρω από το ίδιο πρόσωπο, φυσικά-  με εξουσίες ανάλογες με αυτές του θρυλικού ιδρυτή της ΠΥΡΚΑΛ (Μποδοσάκη). Προφανώς συναφείς  με τούτο είναι και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το ίδιο πρόσωπο επέτυχε  την υπογραφή συμβάσεως για την παραμονή του στην εταιρεία μέχρι και το τέλος του 2005 (σ.σ. ο  μισθός του δεν είναι το πρόβλημα), η οποία κατά την άποψη ορισμένων ενέχει στοιχεία αυτοσυμβάσεως.

Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να τοποθετηθεί και μία άλλη συναφής εξέλιξη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά την σύγκληση του Δ.Σ. της Δευτέρας, ο κ. Κοσκοβόλης επαρουσίασε ένα σχέδιο καταστατικού της νέας εταιρείας το οποίο ήταν  διαφορετικό από αυτό που είχαν εγκρίνει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ τον Ιούλιο του 2003!

Περίεργο; Όχι, αν ερμηνεύουμε ορθώς τα γεγονότα. Γιατί η διαφορά ήταν στο επίμαχο σημείο του ελέγχου και οργανώσεως της εταιρείας και συγκεκριμένως στο άρθρο 16, το οποίο (αρχικώς) ανέφερε  ότι το νέο Δ.Σ. που θα διορισθεί από την  Γενική Συνέλευση των μετόχων (του Ελληνικού Δημοσίου), είναι αυτό που  θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, τους επιτελικούς διευθυντές και την νέα οργάνωση. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία  ο  κ. Κοσκοβόλης επιχειρεί περιέργως να αποφασίσει μόνος του και μάλιστα από τώρα!

Αν στην ενέργεια  αυτή προστεθεί και το περίεργο φαινόμενο  του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Θ. Κοτσώνη να δηλώνει στην Βουλή (προφανώς εν αγνοία του, διότι εθεάθη ο  κ. Κοσκοβόλης να του εγχειρίζει προηγουμένως κάποιο σημείωμα) ότι τα Σωματεία των εργαζομένων συνεφώνησαν στην μείωση του προσωπικού, τότε η «μαγική εικόνα» συμπληρώνεται. Σημειωτέον  ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε την αγανακτησμένη αντίδραση των Σωματείων της ΕΒΟ («απαράδεκτή δήλωση, η οποία δεν προκύπτει από πουθενά και αντιθέτως υπονομεύει και τις όποιες αλλαγές έγιναν στο κείμενο του νομοσχεδίου για τους εργαζομένους»).

Ο Κ.τ.Ε. δεν θα παραθέσει, προς το παρόν, περισσότερα στοιχεία. Θα αρκεσθεί μόνο στην επισήμανση ότι αποφάσεις που αφορούν στην μοίρα των δύο μεγαλυτέρων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και, ουχ ήττον, στο μέλλον των 2500 οικογενειών που συντηρούνται από αυτές, δεν πρέπει να  αντιμετωπίζονται με τέτοια ελαφρότητα από την πολιτική ηγεσία, ούτε να επαφίονται στις περίεργες εμπνεύσεις και αμφιλεγόμενους αυτοσχεδιασμούς ενός και  μόνο ατόμου.

Λόγος για τόση βιασύνη, άλλωστε, δεν  υπάρχει. Διότι, απλούστατα, την ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ τις πληρώνουμε  επί δεκαετίες και αυτό   θα συνεχισθεί για πολύ ακόμη. Το πραγματικό πρόβλημα  είναι το πόσο ακριβότερα θα τις πληρώνουμε στο μέλλον λόγω αυτής της αδικαιολόγητης βιασύνης και των ήδη εμφανισθέντων προδρόμων σημείων  εκτροχιασμού της διαδικασίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s