Προβλήματα και συνέπειες απο την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 1/11/2003

Οι πρόσφατες πληροφορίες  από τουρκικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημερώσεως περί επικείμενης συμφωνίας για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και κυρίως το γεγονός ότι η τελευταία προορίζεται όχι για το Βόρειο Ιράκ, όπως επιθυμούσαν οι Τούρκοι, αλλά στο περίφημο «σουνιτικό τρίγωνο», αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή μίας σειράς εξελίξεων οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις που αφορούν και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις τελευταίες, αυτό προκύπτει από τις τουρκικές  δυνάμεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο Ιράκ, οι οποίες -όπως συνάγεται  από διάσπαρτες πληροφορίες σε ορισμένα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αλλά και πηγές του «Κ.τ.Ε.»- θα είναι οι εξής:

  • Το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της 2ης Μεραρχίας , με έδρα την  Άγκυρα.
  • Η 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία , με έδρα  την περιοχή της Άγκυρας
  • Η 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα επίσης πλησίον της Άγκυρας.

Η σημασία που έχει για την χώρα μας μία ενδεχόμενη αποστολή στο Ιράκ των δυνάμεων αυτών προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές, μαζί με την τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών, αποτελούν το πρώτο αποβατικό κύμα και ταυτόχρονα τον κύριο όγκο των τουρκικών δυνάμεων σε περίπτωση εισβολής εναντίον των ελληνικών νησιών.

Ειδικά για το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της 2ης Μεραρχίας είναι γνωστό ότι έχει δημιουργηθεί για την ανάληψη της διοικήσεως των  μονάδων που θα της διατεθούν για μία ενδεχόμενη εισβολή σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Το Στρατηγείο αυτό και οι προαναφερθείσες δυνάμεις ασκούνται επί σειράν ετών (τουλάχιστιον δύο φορές τον χρόνο) για μία εισβολή στα ελληνικά νησιά και η αντικατάστασή τους με άλλες, σε περίπτωση που αυτές τελικώς αποσταλούν στο Ιράκ, δεν θεωρείται εφικτή. Η ύπαρξη των δυνάμεων αυτών σχετικά μακράν των ακτών του Αιγαίου, σχεδιασμένη έτσι ώστε να μη δίδονται προσχήματα και αφορμές στην Ελλάδα να ομιλεί περί τουρκικής απειλής,  δεν πρέπει να προκαλεί απορίες. Διότι σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια, η μεταφορά των δυνάμεων αυτών -οδικώς, σιδηδρομικώς και άλλως- μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτατα.

Όπως είναι ευνόητο, η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών στο Ιράκ, σε συνδυασμό με προγενέστερες  πληροφορίες για μετακίνηση αρκετών μονάδων από την 1η Τουρκική Στρατιά (Κωνσταντινούπολη), περιορίζει σημαντικώς την τουρκική στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας μας, για όσο διάστημα αυτές θα είναι ανεπτυγμένες στο Ιράκ. Τούτο σημαίνει ότι  οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας που διεξάγονται την περίοδο αυτή θα μπορούν σύντομα να  εξελίσσονται με μεγαλύτερη άνεση και  σε ευνοϊκότερο περιβάλλον από ό,τι μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των παραπάνω  τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτή δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση να είναι βραχείας διαρκείας, λόγω  των τεράστιων αναγκών ασφαλείας στο υπό ξένη κατοχή Ιράκ και της κλιμακούμενης αντιστάσεως των Ιρακινών.

Σχετικά με αυτήν ταύτην την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ  -επί της οποίας υπάρχει για πρώτη φορά ίσως, συναίνεση της τουρκικής  κυβερνήσεως και των στρατιωτικών- θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή ουδόλως εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν αφήσει κατ’επανάληψιν να διαρρεύσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Και τούτο διότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο Βόρειο Ιράκ όπως επεδίωκαν οι Τούρκοι, με σκοπό να ελέγχουν τις εξελίξεις για την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους, αλλά, όπως προανεφέρθη, στο «σουνιτικό τρίγωνο». Το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή σημειώνεται ο μέγας όγκος  των ανταρτικών επιθέσεων των Ιρακινών εναντίον των δυνάμεων κατοχής, δεν αναμένεται να έχει μόνον απώλειες σε ανθρώπινες ζωές για τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά και σημαντικά πολιτικά μειονεκτήματα για την Τουρκία.

Σύμφωνα με  δημοσιεύματα που έχουν διοχετεύσει πρόσφατα ακόμη οι Τούρκοι στρατιωτικοί, η εμπλοκή στο σουνιτικό τρίγωνο, και όχι στο Β.Ιράκ όπου η ανάμειξη τουρκικών δυνάμεων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τουρκικές ανάγκες ασφαλείας,  στην πράξη ισοδυναμεί  με την κατάργηση της τουρκικής πολιτικής στον αραβικό κόσμο διότι θα εμφανίσει τον τουρκικό στρατό σαν δύναμη κατοχής μίας αραβικής χώρας

Η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη περισσότερο περιπεπλεγμένη μετά την πρόσφατη δήλωση και του «υπουργού Εξωτερικών» του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί (σ.σ. να σημειωθεί ότι είναι Κούρδος), σύμφωνα με την οποία η άφιξη τουρκικών στρατευμάτων στο κεντρικό Ιράκ θα υπονομεύσει την ασφάλεια στην περιοχή και ετόνισε  ότι καμία από τις γειτονικές χώρες δεν θα πρέπει να αποστείλει δυνάμεις στο Ιράκ, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

Η απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ οφείλεται στις πιέσεις των Αμερικανών οι οποίοι, άκρως απρόθυμοι να συνεχίζουν να υφίστανται απώλειες στο Ιράκ, εκμεταλλεύθηκαν τις πιεστικές οικονομικές ανάγκες των Τούρκων και φέρονται ότι επέτυχαν εξασφαλίσουν μία κατ’αρχήν συμφωνία για  αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, με αντάλλαγμα την χορήγηση   πιστώσεων ύψους 8,5 δισ. δολαρίων. Το γεγονός ότι η οικονομική αυτή στήριξη δεν θα έχει  την μορφή δωρεάν βοήθειας (όπως είχε προταθεί προ του πολέμου στο Ιράκ), αλλά πιστώσεων και επί πλέον δίδεται με συγκριμένους πολιτικούς όρους οι οποίοι εξυπηρετούν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, προκάλεσε την δυσαρέσκεια των στρατιωτικών.

Οι τελευταίοι έφρόντισαν να αποστασιοποιηθούν από την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι ουδείς τους ερώτησε και προσθέτοντας ότι καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν  δέχεται βοήθεια κάτω από πολιτικούς όρους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, έσπευσε να τους υπενθυμίσει εμμέσως την οικονομική κατάσταση της χώρας και μεταθέτοντας το πρόβλημα στους στρατιωτικούς τους είπε ότι οι όροι θα ισχύσουν αν πάρουμε τα χρήματα. «Αν δεν θέλετε να τα πάρουμε, δεν τα παίρνουμε» αναφέρεται ότι τους διεμήνυσε, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί -την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι- να συμφωνήσουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s