ΝΑΤΟική άσκηση με αποκλεισμό της Λήμνου αποδέχθηκε το ΑΤΑ, με δική του πρωτοβουλία

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 25/10/2003

Εφ’όλου του μετώπου πλέον οι παραχωρήσεις της Ελλάδος στο Αιγαίο. Αρχής γενομένης με την αποδοχή και υπογραφή από την κυβέρνηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, με την οποία ο αεροπορικός έλεγχος του Αιγαίου περιέρχεται στο τουρκικό στρατηγείο CAOC 6 -ενώ το αντίστοιχο ελληνικό αεροπορικό στρατηγείο  CAOC 7 υποβαθμίζεται και για πρώτη φορά στην ιστορία χάνει τον αεροπορικό έλεγχο αυτού του ζωτικού για την Ελλάδα χώρου- και τις πρόσφατες ακόμη παραχωρήσεις στο θέμα των αεροδιαδρόμων, σειρά έχει τώρα η ικανοποίηση μίας ακόμη πάγιας απαιτήσεως της Τουρκίας: Η αποστρατικοποίηση  της Λήμνου.

Η συμμόρφωση προς μία ακόμη τουρκική απαίτηση  μεθοδεύεται  εν κρυπτώ και με μικρά αλλά καθοριστικά βήματα κλιμακούμενα στον χρόνο, ώστε το θέμα να καταστεί τελικώς επικοινωνιακά χειρίσιμο. Συνεργοί στην νέα αυτή εθνική υποχώρηση, το CAOC 7 (Aρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), η απαραίτητη ΥΠΑ και φυσικά -στο βάθος- το ΥΠΕΞ με το γνωστό εργαλείο της «επικοινωνιακής διαχειρίσεως» που καθιστά τα πάντα από αόρατα έως ήσσονος σημασίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην στρατικοποίηση της Λήμνου δεν είναι καινούργια, όπως και η πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που επέμεναν σε τούτο (βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ) μέχρι και το έτος 2000. Από το 2001 και μετά και με  αποκορύφωση το 2003, η πάγια αυτή ελληνική θέση αλλάζει και η κυβέρνηση δέχεται σε πρώτη φάση στο πλαίσιο του ICAO (βλ. πλήθος τεκμηριωμένων δημοσιευμάτων του Κ.τ.Ε. για χαρακτηρισμό, από την ΥΠΑ,  του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λήμνου ως πολιτικού) και εν συνεχεία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τούτο γίνεται με την συστηματική αποδοχή, εκ μέρους του ΑΤΑ (διοικητής ο αντιπτέραρχος κ. Αθ. Γεωργούδης), της συμμετοχής της χώρας μας σε νατοϊκές ασκήσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Λήμνος. Στο φύλλο της 26ης Ιουλίου, ο Κ.τ.Ε. είχε αναφέρει μία εξ αυτών των περιπτώσεων (άσκηση SORLE-03) στην οποία όχι μόνο δεν συμπεριελήφθη η Λήμνος από τον κ. Γεωργούδη (σύμφωνα με μη διαψευσθέντα δημοσιεύματα  διετάχθη  από τον Α/ΓΕΕΘΑ να την συμπεριλάβει αλλά εκείνος δεν το έπραξε), αλλά απεδέχθη αναντίρρητα την συμπερίληψη της ΄Ιμβρου, η οποία διέπεται από το ίδιο ακριβώς νομικό καθεστώς με την Λήμνο (Συνθήκη του Μοντρέ). Σημειώνεται ότι, παγίως, η ελληνική απάντηση σε τουρκικά αιτήματα για μη συμπερίληψη της Λήμνου σε άσκηση ήταν να μη συμπεριληφθεί και η Ίμβρος.

Πρόσφατα, ο ίδιος αντιπτέραρχος (ως γνωστόν διετέλεσε επί έτη σύμβουλος του πρωθυπουργού) έπραξε ακριβώς το ίδιο στο πλαίσιο της νατοϊκής ασκήσεως αεραμύνης ΝΑΤΙNADS EW TRAINING η οποία έγινε μεταξύ 2 και 5 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την άσκηση των ελληνικών πληρωμάτων των μέσων αεραμύνης σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.

Στο σχέδιο της ασκήσεως (1460.4/C7PL/03 της 8ης Ιουλίου), στις προς άσκηση μονάδες περιλαμβάνει τις Πτέρυγες Μάχης 110(Λάρισσα), 111(Βόλος) , 116 (Άραξος), 114 (Τανάγρα) και 133 (Καστέλι) και παραλείπει τελείως τις δυνάμεις του αεροδρομίου της Λήμνου. Ομοίως, στους σταθμούς ραντάρ που περιλαμβάνει στο σχέδιο της ασκήσεως αναφέρονται πάλι όλοι (Χορτιάτης, Πάρνηθα, Ζηρός, Διδυμότειχο, Πήλιο, Ίσμαρος, Βίτσι, Λευκάδα, Μύκονος, Σκύρος, Υμηττού και Κύμης) αλλά παραλείπεται πάλι το ραντάρ της 8ης ΜΣΕΕΠ της Λήμνου.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της ενέργειας αυτής θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

α) Η άσκηση αυτή είχε ως σκοπό την εκπαίδευση μόνο ελληνικών πληρωμάτων, χωρίς συμμετοχή άλλων χωρών(π.χ. Τουρκία, ΗΠΑ κ.λπ.).

 β) Ο προηγούμενος υπουργός Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος είχε επιτύχει την συμπερίληψη στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λήμνου (με 7 αεροσκάφη F-16 σε ρόλο αναχαιτίσεως) χωρίς να υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ και

γ) Το αντίστοιχο αεροπορικό στρατηγείο στην Τουρκία, το CAOC 6, είχε πρόσφατα συμπεριλάβει σε ανάλογη άσκηση την νήσο Ίμβρο (που όπως προαναφέρθη διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτό της Λήμνου), χωρίς να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους μας.

Από τα παραπάνω, προκύπτει  μία σαφέστατη και μονομερής παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο θέμα της αποστρατικοποιήσεως της Λήμνου που επιδιώκουν οι Τούρκοι,στην οποία προσέτρεξε προθύμως να συνεργήσει και η ΥΠΑ. Έτσι, για την τουρκική άσκηση FIRTINA 03 (23,24,25 Σεπτεμβρίου 2003) η περιβόητη αυτή υπηρεσία απέστειλε στην Τουρκία σήμα (επιπέδου ICAO), στο οποίο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου αναφέρεται ως πολιτικό (!) και δη  διεθνές.

Και για να μη θεωρηθεί ότι όλα αυτά γίνονται εν αγνοία του ΥΠΕΞ, όπως πολλοί μέχρι τώρα επίστευαν, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ούτε και το υπουργείο αυτό δέχεται να δηλώσει το αεροδρόμιο της Λήμνου ως στρατιωτικό, παρά την επ’αυτού σαφή  νομική γνωμάτευση αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου….

Θέλετε και μία μικρή λεπτομέρεια ακόμη που αφορά πάλι στην Λήμνο;  Στους νέους αεροδιαδρόμους που συμφώνησε η Ελλάδα με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΙCAO για την υποτιθέμενη διευκόλυνση της εναέριας κυκλοφορίας για τους Ολυμπιακούς του 2004 (σ.σ.: μετά τους Ολυμπιακούς η κατάσταση θα επανέλθει άραγε στο προηγούμενο καθεστώς;) δεν είχε περιληφθεί διασύνδεση (Link) μεταξύ Λήμνου και Σμύρνης λόγω αρνήσεως των Τούρκων, ενώ εμείς δεχθήκαμε όλες τις διασυνδέσεις που απαίτησαν εκείνοι.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλούστατα, ότι ευρισκόμεθα ενώπιον μίας σειράς παραχωρήσεων σε όλα τα προβλήματα που εδημιούργησε μονομερώς η Τουρκία στο Αιγαίο, όπως στο θέμα του FIR Αθηνών, τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου, την περιοχή έρευνας και διασώσεως, τα σχέδια πτήσεως, την αποστρατικοποίηση της Λήμνου κ.λπ.

Οι παραχωρήσεις αυτές  έχουν ήδη δρομολογηθεί και διενεργούνται κρυφίως και βαθμιαίως, υπό το κάλυμμα τεχνικών διευθετήσεων και την μελάνη την οποία αφήνει, δίκην σηπίας, το ΥΠΕΞ με το περίφημο εργαλείο της «επικοινωνιακής διαχειρίσεως».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s