Ακριβές μπίζνες στο Πεντάγωνο..Αγορές όπλων, καί τό κόστος…..

Ν. Χασαπόπουλος, Το Βήμα, Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2000

Τα πηγαινέλα στο γραφείο του υπουργού, τα ανταλλάγματα και οι συμβάσεις που δεν υπογράφονται * Η καθυστέρηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκαλεί εκνευρισμό σε ξένες κυβερνήσεις, διπλωμάτες και… εμπόρους όπλων

Πρώτη φορά, από τότε που ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να αποφασίσει για την αγορά κάποιου σύγχρονου μεν πλην όμως πανάκριβου οπλικού συστήματος. Από τις εκλογές, πριν από οκτώ μήνες δηλαδή, έχει στην πραγματικότητα να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά προγράμματα και αυτή η καθυστέρηση φαίνεται ότι έχει ανησυχήσει, αν όχι θορυβήσει, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, πρεσβευτές, στρατιωτικούς ακολούθους, επιχειρηματίες, βιοτέχνες και βιομηχάνους, αλλά κυρίως (ποιους άλλους;) τους… εμπόρους όπλων.

Ορισμένοι μάλιστα νομίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ελάμβανε τις αποφάσεις της για τα εξοπλιστικά προγράμματα με τον ρυθμό τής προ των εκλογών περιόδου, νοίκιασαν στην Αθήνα (βόρεια, νότια προάστια και κέντρο) πολυτελή γραφεία, τα εξόπλισαν με ακριβά έπιπλα και ηλεκτρονικό υλικό και τα στελέχωσαν με υπαλλήλους που τους έφεραν ειδικά από το εξωτερικό είτε με προσλήψεις από την εγχώρια αγορά και τώρα βρίσκονται σε μια μικρή απόγνωση. Ούτε καν γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμά τους και το κυριότερο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πότε η κυβέρνηση θα πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση.* Η σύμβαση για τα Eurofighter. Και πώς να γνωρίζουν, αφού εδώ και τρεις μήνες ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει, π.χ., ότι «μέσα σε δέκα ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για τα Eurofighter» και ακόμη όχι μόνον δεν έχει ληφθεί, αλλά μόλις προχθές παραδέχθηκε στη Βουλή ότι «για τη σύμβαση υπάρχουν προβλήματα». Ή ακόμη εδώ και έναν χρόνο έλεγε ότι η τελική απόφαση για τα άρματα μάχης θα ληφθεί εντός του 2000, πλην όμως τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2001, αφού τώρα οι πάντες διαπιστώνουν ότι για να αγοράσουμε άρματα θα πρέπει, πρώτον, να βάλουμε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη (στοιχίζουν κάπου 0,8 τρισ. δρχ.) και, δεύτερον, αρχίζουν να αναρωτιούνται «αν πραγματικά μας χρειάζονται τόσα πολλά βαριά άρματα μάχης, τη στιγμή που είναι άχρηστα σε μια γενικευμένη σύρραξη με την Τουρκία, αν ποτέ υπάρξει τέτοια, και την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ τα αντικαθιστούν με ελαφρά τροχοφόρα θωρακισμένα που είναι και πιο ευέλικτα στη μάχη». Αυτά άκουσε επί λέξει για τα άρματα ο κ. Τσοχατζόπουλος, μόλις την περασμένη Πέμπτη, από βουλευτές όλων των κομμάτων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Οι περισσότεροι συνδέουν αυτή την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τα οπλικά συστήματα με την αποχώρηση του κ. Ι. Σμπώκου από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και την αντικατάστασή του με έναν τεχνοκράτη (με ανύπαρκτες ωστόσο πολιτικές φιλοδοξίες), τον κ. Γ. Κολλίρη, τον οποίο, ας σημειωθεί, ο κ. Σμπώκος υπέδειξε για αυτή τη θέση, θεωρείται μάλιστα και προσωπικός του φίλος. Ο αριθμός των προσώπων όμως που εναλλάσσονται στην όντως πανίσχυρη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) ελάχιστη σημασία έχει, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν άλλαξε, ακόμη και με τις εκλογές. Και αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Συνεπώς η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε καμία ολιγωρία κανενός, αλλά στην ανυπαρξία χρημάτων από την κυβέρνηση ή καλύτερα από την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει ένας ορθολογισμός στην προμήθεια πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να μην αυξηθεί ακόμη περισσότερο το εξωτερικό χρέος της χώρας.

* Ο νέος ρόλος της Τουρκίας

Επιπλέον αποτελεί πεποίθηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ότι δεν χρειάζονται πλέον τόσο δαπανηροί εξοπλισμοί (η Ελλάδα κατέχει επίζηλη θέση ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ στις αγορές όπλων), αφού η Τουρκία (που εξακολουθεί να θεωρείται η πρώτη απειλή για το έθνος) σε λίγα χρόνια θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να στραφεί προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και η εταιρική σχέση της Αγκυρας με την ΕΕ δεν έχει να κάνει με εξοπλιστικά προγράμματα ούτε με «κούρσες εξοπλισμών».

Ολη αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει πολλούς που ασχολούνται με τι, με πόσο και με ποιον τρόπο θα μας πουλήσουν όπλα. Πρώτα απ’ όλα τους αρχηγούς κρατών, την πίεση των οποίων αισθάνθηκε ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Νίκαια, όπου ορισμένοι όπως οι κκ. Σιράκ, Μπλερ, Αθνάρ και Σρέντερ δεν παρέλειψαν στις συναντήσεις τους με τον έλληνα Πρωθυπουργό να αναφερθούν και στα οπλικά συστήματα που παράγουν οι χώρες τους. Μετά ήταν όλες αυτές οι προσκλήσεις που λαμβάνουν τόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος όσο και ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης από διάφορες κυβερνήσεις για επίσημη επίσκεψη. Ορισμένοι μάλιστα βιάστηκαν και βάφτισαν όλες αυτές τις επισκέψεις ως… «στρατιωτική διπλωματία». Απίστευτες προσφορές. Πόσες φορές, για παράδειγμα, πήγε ο κ. Τσοχατζόπουλος επίσκεψη στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πόσες άλλες ήρθαν εδώ για επίσημη επίσκεψη ο βρετανός, ο γάλλος, ο γερμανός ομόλογός του; Ή μήπως νόμιζε κανείς ότι όλες αυτές οι επισκέψεις είχαν αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο ή ακόμη τον Ευρωστρατό;

Εδώ οι Ισπανοί προσκάλεσαν για πέντε ημέρες τον κ. Αποστολάκη στη Μαδρίτη, όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά μόνον και μόνον επειδή είναι υποψήφιοι για την αγορά του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακολουθούν απίστευτες προσφορές από διάφορες κυβερνήσεις, όπως χορήγηση αντισεισμικών οικιών (shelters) για το Κέντρο Διαβιβάσεως στο Χαϊδάρι, που όντως υπέστη ζημιές από τον σεισμό, μεταχειρισμένων C-130 για τις ανάγκες της Αεροπορίας ακόμη και προσφορές για… υποτροφίες αξιωματικών στο εξωτερικό για εκμάθηση δήθεν μιας ξένης γλώσσας. Και τέλος αυτό το «πηγαινέλα» βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων στο γραφείο του κ. Α. Τσοχατζόπουλου για να ενημερωθούν ­ όπως τουλάχιστον δηλώνουν στις τηλεοπτικές κάμερες ­ για την… πορεία των ελληνοτουρκικών. Μόνο από τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο οι κκ. Κ. Μητσοτάκη, Μιλτ. Εβερτ καθώς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά, όπως είπαν!

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ – Ποιοι ξενυχτούν στην ΚατεχάκηΤέσσερα τρισεκατομμύρια δραχμές ξοδεύθηκαν την περασμένη πενταετία για εξοπλισμούς και άλλα 4,5 τρισ. δρχ. πρόκειται να ξοδευθούν την προσεχή πενταετία. Ποιον αλήθεια αφήνουν όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια ασυγκίνητο; Τους πρεσβευτές, που πηγαινοέρχονται στο Πεντάγωνο με τις γνωστές διπλωματικές τσάντες τους και που πιέζουν (καμιά φορά ασφυκτικά) να προτιμηθούν τα οπλικά τους συστήματα (δηλώνοντας μάλιστα δημοσίως ­ όπως ο κ. Νίκολας Μπερνς ­ ότι τα «δικά τους όπλα είναι τα καλύτερα») ή τους περίφημους εμπόρους όπλων που ξημεροβραδιάζονται είτε έξω από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, στην οδό Κατεχάκη, είτε έξω από διάφορα υπουργεία είτε ακόμη έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιχειρώντας να προωθήσουν τα «δικά τους προϊόντα»; Η κυρία Μαρία Δαμανάκη (που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής) έλεγε κάποτε ότι υπάρχει σήμερα μια νέα γενιά νεοελλήνων νεόπλουτων. Πρώτα είχαμε τους νεόπλουτους του περίφημου Πακέτου Ντελόρ, κατόπιν τους νεόπλουτους του Χρηματιστηρίου και σήμερα τους νεόπλουτους των… εξοπλιστικών προγραμμάτων και των… offsets.

«Οι μπίζνες στο Πεντάγωνο» είναι ίσως σήμερα ό,τι πιο αποδοτικό υπάρχει και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με τα εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργήθηκαν και νέα… επαγγέλματα, όπως αυτό της «διαχείρισης και εκτέλεσης αντισταθμιστικών προγραμμάτων», των «συμβούλων εξοπλιστικών προγραμμάτων», των «δημοσίων σχέσεων για προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων» και τώρα τελευταία των «αναλυτών πολιτικών καταστάσεων», αφού τα πολιτικά ανταλλάγματα τα οποία εμφανίζονται να δώσουν οι κατασκευάστριες χώρες (είτε στην ΕΕ είτε στο Κυπριακό είτε στην εταιρική σχέση με την Τουρκία και στα Βαλκάνια) αποτελούν για την κυβέρνηση πάντοτε υπολογίσιμη προσφορά…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s